Tıpta "nevüs" olarak adlandırılan benler, çoğunlukla deriden biraz daha koyu renkte ya da kahverengi olan, genellikle yuvarlak sınırları bulunan lekelerdir. Bu noktalarda, genellikle normal hücrelere kıyasla renk verici melanin maddesi çok daha yoğun şekilde bulunur. Benlerin oluşmasının altında pek çok farklı neden olabilmektedir. Bazı benler doğuştan var olabilirken bazı benler de güneş, beslenme alışkanlıkları, kullanılan çeşitli ürünler gibi dış faktörler sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Vücudun yüz, sırt ve göğüs gibi her bölgesinde görülebilen benler, kişileri estetik açıdan rahatsız edebilmektedir. Ayrıca bazı ben türlerinin malign ( kanserleşmeye eğilimli) olma ihtimalleri de olabilmektedir. Özellikle vücutta ben artışları ve yeni ben oluşumları çeşitli hastalıklar kaynaklı olabileceğinden, bu benlerin kökenlerinin iyi belirlenmesi gerekir.
Günümüz teknolojisi sayesinde lazer sistemleriyle benlerin tedavisi yapılabilmektedir. İşlem öncesi lokal anestetik yöntemler kullanılarak, belirli durumlarda ağrının önüne geçilebilmektedir. Uyuşturma işleminden sonra kişinin cilt rengine, benin çeşidi, rengi ve boyutuna göre lazer sistemi ayarlandıktan sonra ben üzerine lazer ışınları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. İşlem esnasında lazerle ben üzerinden geçilirken renk açılmakta ve üzerinde beyaz oluşumlar görülmektedir. Lazerle ben aldırma işleminde tedavinin başarısı ve sonuçlar, büyük oranda ben rengi, cilt rengi, ben tipi gibi faktörlere bağlıdır.
Benlerin yapılarında ciltteki normal miktardan çok daha fazla melanositler vardır. Benlerin koyu renkleri de bu yapılardan kaynaklıdır. Lazer sistemleriyle bu melanositler hedeflenir ve bu yapılar dağıtılarak benin ortadan kaldırılması amaçlanır. Lazer ışınlarının bir etkisi de bölgede bir miktar hasarlanma oluşturmasıdır. Hasarlanma hem cilt onarımını hızlandırır hem de hafif bir kabuklanmayla melanosit yapılarının daha kolay atılması sağlanır. Bu aşamadan sonra iyileşme gerçekleşir.
Lazerle ben aldırma işleminde seans sayısı ben rengi, boyutu ve çeşidi ile kişinin cilt yapısına bağlı olarak değişebilmektedir. Yüzeysel ve koyu renkli benlerde bir seanslık işlemle bile sonuç alınabilir. Daha derin ve büyük benlerde iki ya da daha fazla seansla sonuç almak mümkün olabilir.
Lazerle ben tedavisinden sonra, eğer işlem başarılı bir şekilde gerçekleştirilirse lazer sisteminden kaynaklı bir iz kalmaz. Ancak bir benin tamamen silinmesi, her durumda mümkün olamamaktadır. Ben yapısına, rengine ve derinliğine göre bir benin tamamen silinip silinemeyeceği değişebilmektedir. Bu noktada işlem sonrasında her ben tamamen silinmese bile rengi kesinlikle açılacaktır ve cilt rengine daha yakın bir hale gelecektir.
Halk arasında ben aldırmanın zararlı olduğu ve ileride kötü sonuçlar doğurabileceğine dair yanlış bir söylenti mevcuttur. Ben aldırma düzgün şekilde yapıldığında zararlı bir işlem değildir. Hatta bazı ben çeşitlerinin ileride malign yani kötü huylu duruma geçme olasılıkları vardır. Ben aldırmayla belirli durumlarda bu risk de azaltılmış olur. İşlemin nasıl yapıldığı, hem tedavinin başarısı hem de olumsuz yan etkilerin ve risklerin minimuma indirilmesi adına önemlidir.
Lazerle ben tedavisi, kalıcı bir işlemdir. Kişinin işlem sonrasında doktorun tavsiyelerine uyması, ayrıca beklentilerin bu ölçüde belirlenmesi önemlidir.
Lazerle ben aldırma işleminde hissedilecek acı hem kişinin ağrı eşiğine hem de benin boyutuna bağlıdır. Ufak boyutlu benlerde hafif ve katlanılabilir derecede acı hissedilebilir. Daha büyük benlerde ise, ağrı ve acı hissedilmemesi adına lokal anestezi yöntemlere başvurulur.
Lazerle ben alma fiyatları, benin boyutuna, seans sayısına, işlemin yaptırılacağı merkeze, şehre ve seneye göre farklılıklar gösterebilir. Kanunlar gereği Türkiye'de medikal uygulama ücretlerinin internet üzerinden belirtilmesi yasaklanmıştır. Konu hakkında detaylı bilgi almak ve bize danışmak isterseniz 0(312) 219 18 82 numaralı telefonu arayarak bize ulaşabilirsiniz.