Kimyasal peeling, cildin canlandırılması, gençleştirilmesi, lekelerin giderilmesi, akne ve akne izlerinin tedavisi ve genel olarak cilt sağlığının ve görünümünün iyileştirilmesi için çeşitli kimyasal solüsyonlar kullanılarak yapılan medikal estetik bir yaklaşımdır. Kimyasal peeling ile hem ölü tabaka temizlenir hem de dinç bir görünüm elde edilir. Kırışıklıklar giderilir cilt gerilir.
Kimyasal peeling hem bakım amaçlı hem de tedavi amaçlı oldukça geniş uygulama alanı olan bir işlemdir. Göz altı bölgesi, dudak çevresi kırışıklıkları, güneş ve yaşlılık lekelerinin tedavisi, akne ve akne izlerinin tedavisi, çillerin giderilmesi, cilt gençleştirme, anti-aging uygulamaları, cilt gözeneklerinin sıkılaştırılması gibi çeşitli alanlarda, yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara kimyasal peeling işlemi yapılabilmektedir. Kimyasal peeling tek başına uygulanabileceği gibi diğer işlemlerle kombine şekilde de yapılabilmektedir.
Peeling işlemine başlamadan önce deri makyaj, kir ve yağ gibi maddelerden temizlenerek arındırılır. Temizliğin ardından cilde çeşitli profesyonel kimyasal ilaçlar uygulanır. Bu profesyonel kimyasal solüsyonlar cilt üstünde bir süre bekletilerek işlem gerçekleştirilir. Birtakım farklı kremler de uygulama aralarında kullanılabilmektedir.
Kimyasal peeling işlem süresi oldukça kısadır. Yaklaşık olarak 10 ile 15 dakikada bütün uygulama tamamlanabilmektedir.
Kimyasal peeling seans sıklığı, kişinin problemine göre belirlenmelidir. Kullanılan peeling in gücüne göre 1 seans uygulanabileceği gibi , daha hafif konsantrasyon ve ürünlerde genel bir sayı vermek gerekirse, 3-6 seans kadar uygulama aralarında birkaç hafta boşluk olacak şekilde yapılabilir.
Kimyasal peeling ürünleri, yine farklı tedavi yaklaşımlarına göre çeşitlilik gösterir. Hem içerikler hem de oranlar tedavi planına göre şekillendirilir. En sık kullanılan kimyasal peeling içerikleri glikolik asit, salisilik asit, triklorasetik asit, mandelik asit, pürivik asit, jessner solüsyonu gibi içeriklerdir. Bu ürünlerin de konsantrasyonları farklıdır. Örneğin TCA ( triklorasetik asit) diye adlandırılan kimyasal peelinglerin %50 , % 35 ve daha düşük konsantrasyonları vardır. Bu güçlü asitler bir kez uygulanır. Doktor tarafından uygulanması gerekir. Aksi halde ciddi komplikasyonlar olabili; iz, cildin incelmesi, ciddi leke ve kılcal sorunları gibi. Yüksek konsantrasyonda kullanılan bu peelinglerden sonra iyileşme süreci uzundur. İyileşme 1 hafta 10 günü bulabilir.
Ancak daha düşük konsantrasyon ve meyve asitleri gibi peeling uygulamalarında günlük yaşama hemen dönebilirsiniz. Bu tip hafif peelingler doktor tarafından uygulanması gerekmez.
İşlem yapıldıktan sonra uygulamanın yapıldığı cilt yüzeyinin güneşten korunması gerekir. Güneş maruziyetini en aza indirmek, tedavinin kalıcılığı için çok önemlidir. Kimyasal peeling sonrasında makyaj yapılmaması, ayrıca bakım amaçlı doktorun tavsiye edeceği ürünler dışında başka ürünlerin kullanılmaması gerekir. Cillte eğer oluştuysa, kabuklanmaların kesinlikle soyulmaması lazımdır. Özellikle güçlü asitler ile yapılan kimyasal peeling uygulamaları sonrasında yarada sulanma , kabuklanma olabilir. Bu sırada doktorunuzun önerine çok iyi uymanız gerekir. Aksi halde iyileşmede sorunlar yaşanabilir. Uygulama sonrası doktorunuzun tavsiye ettiği kremleri doğru bir şekilde uygulamanız gerekir. İlk 3 gün genellikle ıslatılmaz. Kabukların erken düşmemesi için çaba gösterilmelidir. Ödem olur. Yaklaşık 3-4 gün sürer. Bzen 1 haftaya uzayabilir derinliğe bağlıdır. 30. Günde yeniden epitel oluşur. Kollagenin kalınlaşmış demetleri 90. günde görülür.
Hafif derece uygulamalarda sadece hafif kızarıklıklar ve hafif soyulmalar kimyasal peeling sonrasında görülebilmektedir. Bazı durumlarda özellikle yüksek konsantrasyonlu güçlü asitler kullanıldığında kabuklanmalar da görülebilmektedir. Derin uygulamalarda ciltte gerginlik ve hafif bir kahverengi tabaka oluşumu gözlemlenebilir. Bir hafta on gün kadar bir sürede bu tabaka gidecektir. İlk 3 gün sulanmalar olabilir. Bu sulanma yaranın sulanmasıdır. Ancak aşırı olursa enfeksiyona delalet edebilir mutlaka doktorunuza danışmalısınız
Bunun dışında kimyasal peeling zararları ve yan etkileri görülme olasılığı, eğer işlem doğru ellerde ve uygun şekilde yapılırsa yok denecek azdır. Cilt rengi daha koyu olan kişilerde kimyasal peeling yapılırken daha dikkatli olunması gerekir. Bu kişilerde leke görülme olasılığı daha fazla olduğundan, tedavinin iyi belirlenmesi ve sonrasında da güneşten korumanın çok iyi yapılması gerekir.
Eğer işlemin yapılacağı bölgede aktif açık uçuk varsa, derin güneş yanıkları, enfeksiyon ve yara gibi durumlar mevcutsa kimyasal peeling işlemi yapılmamaktadır. Bunun dışında uygulamanın yapılmasını engelleyecek herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilere kimyasal peeling yapılabilmektedir.
Değişik alanlarda hem kombine olarak hem de tek başına kimyasal peeling tedavileri yapılmaktadır. Çok çeşitli ve farklı konsantrasyonlarda uygulandığı için kimyasal peeling fiyatları, farklılıklar gösterebilir.