Uygun bir teknikle yapılır ve aşırıya kaçılmaz ise sağlıklı bir sonuç ortaya çıkar. Dolgu yapılırken, aşırı miktarlarda ve dokuyu zorlamayacak şekilde iki veya üç seansa yayılırsa daha iyi ve sağlıklı bir sonuca ulaşılabilir.
Kullanılan dolgu çeşidine ve miktarına bağlı olarak değişir. Yaklaşık 8 ay ile 1 yıl arasında ortalama kalıcılığı vardır. Tekrarlayan uygulamalarda bu ömür uzar. Ancak bazı dudak yapıları nadir de olsa dolguyu çabuk eritebilir. Bu durumda farklı dolgu çeşitleri denenebilir.
Bu teknikte dudak dışarı doğru kıvrılır. Dudak burun hattı kısalır. Dudak yukarıya doğru düz bir hatta kıvrıldığı için asla ördekleşme olmaz. Dudak üstündeki alana dolgu kaçmaz. Dudak genişlemez ve orta hatta toplanır. Bu da dudağa çok hoş bir görünüm kazandırır.
Bu teknikte dudağın üstünden beyaz alandan iğne ile girilip dudağın arkasına yani dudak ile diş eti arasına dolgu yerleştirilir. Ancak bu yöntemde dudak öne ve yukarı doğru meyledebilir. Bu tekniği tecrübeye dayalı seçip uygulayanlar olabilir.
Bu, rus tekniği dudak dolgusu esas alınarak ancak birkaç tekniğin bir arada kullanıldığı ve miktar olarak daha az dolgunun uygulandığı bir tekniktir, dudak çok büyümez, öne çıkmaz, daha doğal ve daha çekici bir görünüm elde edilir. Dudak burun mesafesi kısalır. Yani ‘dudak lifting ‘i gerçekleşir. Dudak gereğinden fazla büyümez. Oranlara dikkat edilir. Geniş dudaklar bile orta hatta toplanır. Daha derli toplu hoş bir şekil verilir. Alt dudak hafif bir kalp şekli alır. Simetriye azami dikkat edilir. Dudak hatları muntazam bir şekilde ortaya çıkar. Mutlaka 2. bir kontrolde küçük dokunuşlar ve gerekiyorsa hacim artırılması sağlanır. Dudak dokusuna saygılı ve zarif bir uygulamadır.
Bu tamamen teknik ve tecrübe ile ilintilidir. Aşırı miktarda yapılan dolgular, dudak üstü beyaz alana kaçabilir. Bu da dudak burun mesafesini kabartır ve uzatır, dudağı aşağı doğru basar. Dudakta yanlış yerlere verilen dolgu da ördekleşmeye neden olabilir.
Dudak dolgusunda asimetri var ise bazen eritmeden düzeltmek zor olabilir. Eğer dudak dolgusu miktarı az ve dudağı çok genişletmemiş ise eritmeden de düzeltilebilir.
Dudak yapısının değerlendirilmesi çok önemlidir. Dolgu sadece kontüre uygulandığında bazı dudaklarda ördekleşme olur. O nedenle bütüncül değerlendirilmeli ve dudağın yapısına göre hareket edilmelidir.
Dudak üstü çizgileri bir kadını en yaşlı gösteren kırışıklıktır. Bu nedenle çok ilerlemeden ve çizgiler tam oturmadan çok küçük ve zarif, yumuşak bir dolgu ile bu çizgilerin oluşması ve ilerlemesi engellenebilir. Ancak iyice oturmuş dudak üstü çizgilerini, ileri yaşlarda düzeltmek çok daha zordur ve birkaç işlem gerektirir.
Dudak dolgusu uygulamasından önce uygulama bölgesi lokal anestezik madde ile iyice uyuşturulur. Tavsiye edilen uyuşturma süresi 20 dakikadır. Ancak buna rağmen acı duyulması mümkündür. Kişiye göre değişiklik gösterir.
Dudak dolgusu genellikle 2 seansta, 15 gün ara ile uygulanır. 2. Seans küçük dokunuşlar ve küçük düzeltmeler için yapılır, eksikler tamamlanır. Gerekli görülürse kontrolde hacim biraz daha artırılır.
Her dudağın kendine has özellikleri vardır. Yüze uyumu, kas hareketleri, şekli, içeri dönüklüğü, uzunluğu, dudak burun mesafesi vs değerlendirilerek bir veya birkaç tekniğe göre uygulama yapılır. Hekimin tecrübesi çok önemlidir.
Dudak dolgusunda genellikle 15 gün sonra yapılan kontrol yeterli olur. Ancak çok uçuk çıkarmaya veya başka nedenlere bağlı sert bir skar dokusu varsa, daha önceden yapılmış bir dolguya bağlı asimetri veya eritme işlemi varsa 3-4 kez kontrolü gerekebilir.
Eğer dudak dolgusunu eritirken çok fazla hyalüronidaz kullanılırsa kendi dokusunda da kısmen erime olabilir.
Genellikle eritmeden 10-15 gün sonra ödem tamamen gidince dudak dolgu uygulaması yapılır.
Dudak dolgusu eritildikten sonra bazı durumlarda ödem uzun sürebilir. Ancak bu nadir bir durumdur. Genellikle gün içinde veya 2-3 günde ödem iner.
Hyalüronik asit dolgular ile yapılan dudak dolguları Hyalüronidaz denen bir enzim solüsyonu ile ünite hesaplanarak eritilir.
Eğer dudak dolgusu hyalüronik asit içeren bir dolgu ile yapılmışsa eritilebilir. Ancak yağ dokusu, silikon gibi genellikle dudakta çok tercih edilmeyen uygulamalar kullanılmış ise erimez.
Dudak dolgusu çok özen ister. Beş dakikada yapılıp geçilecek bir uygulama değildir. İnce ince uğraşıldığında en az yarım saat sürer.
Dudak dolgusu uygulama öncesi lokal anestezik krem yaklaşık 20 dakika bekletilir.
Genellikle dudak dolgusu uygulamasında krem tercih edilir. Nadir durumlarda iğne ile uyuşturma yapılmak zorunda kalınabilir ancak çok tercih edilmez.
Tabi ki hyalüronik asit ile yapılmışsa eritilip düzeltilebilir. Ancak ilk yapılan dudak dolgusu gibi muntazam ve doğal olması çok zordur. Uzun uğraş gerektirir. Bu nedenle uygulama yaptıracağınız yeri araştırırken ince eleyip sık dokumanız önerilir.
Dudağın öne doğru fırlamaması için, dolgunun dudak üstüne kaçırılmaması, tekniğinin doğru yapılması ve aşırı miktarda dolgu kullanılmaması tavsiye edilir.
Dudak ince de olsa ilk uygulamada 1 cc dolgu miktarı geçilmemelidir. Eğer miktarı artırmak gerekiyorsa en az 1 -3 ay sonra 2. bir dolgu planlanabilir. Aksi halde dolgu dokuyu zorlar ve istenmeyen bölgelere dolgu kaçabilir.
Genellikle 1 yıl ara ile yapılan 3 uygulamadan sonra dudak dolgusu uzun süre kullanılabilir. Ancak istisnaları vardır. Dudak çok hareketli ise, yani kasları güçlü ise, dudak yeme alışkanlığı, sigara içme, sık hamama gitme vs gibi nedenlerle, bazen de yapısal olarak dolguyu çabuk eritiyorsa kalıcılığı daha kısa sürebilir.
Genellikle 1 yıl ara ile yapılan 3 uygulamadan sonra dudak dolgusu uzun süre kullanılabilir. Ancak istisnaları vardır. Dudak çok hareketli ise, yani kasları güçlü ise, dudak yeme alışkanlığı, sigara içme, sık hamama gitme vs gibi nedenlerle, bazen de yapısal olarak dolguyu çabuk eritiyorsa kalıcılığı daha kısa sürebilir.
İdeal olarak ilk uygulamada 1 cc dudak dolgusu kullanılır. Eğer dudak çok ince ise en az 1 ay sonra 2. bir dolgu eklenebilir. Çok miktarda dolgu kullanmak her zaman iyi sonuç vermeyebilir. Burada önemli olan ölçülü, yüzün oranlarına uygun doğal bir uygulamaya ulaşılmasıdır. Çok miktarda dolgu dudağın zarafetini ve şeklini bozabilir.
Diş tedavisi ile ağız ve dudak oranları değişir. Bu nedenle önce diş tedavisi yapılıp daha sonra dudak dolgusu uygulanması tercih edilmelidir.
Diş tedavisinden sonra dişler dudağı öne doğru itiyorsa dudak üstü çizgileri kısmen, eğer çizgiler çok oturmamışsa tamamen düzelebilir. Ancak dudağa şekil vermek için yine de dolguya ihtiyaç duyulabilir.
Evet genellikle çene dolgusundan sonra dudaklar dengesini bulabilir. Örneğin alt dudak daha öne çıkıp daha hoş bir görünüme kavuşabilir. Özellikle çene küçüklüğüne bağlı alt dudak geride ise bazen bunun en iyi çaresi çeneyi büyüterek alt dudağın belirginleşmesi sağlanabilir.
Tabi, kas hareketleri aktif bir dudak, sigara içme ve dudağı yeme alışkanlığı gibi nedenler dudak dolgusunu çabuk eritebilir.
Genellikle altın oran tercih edilir. Yani üst dudak / alt dudak oranı : 1/1,6 olacak şekilde en idealidir. Ancak 1/2, 1/1 gibi oranlar da tercih edilebilir.
Alt dudağın daha kalın olması erkekte de kadında da daha hoş ve çekici bir görünüm sağlar.
Dudakta altın oran üst dudak alt dudak oranının 1/1.6 olmasıdır. Ancak 1/2, 1/1 gibi oranları tercih edenler vardır.
Dudak oranları yüze göre belirlenmelidir. Küçük bir yüze büyük bir dudağın uygun olmaması gibi büyük bir yüzde, küçük ve ince dudaklar genel olarak tercih edilmeyebilir.
Tecrübeli bir hekim dudağı çok büyütmeden çok ince çalışarak dudağa yalnızca toparlamak, şekil vermek için uygulama yapabilir. Bu durumda çok küçük miktarlar ve mikrodrop teknikler kullanılmalıdır.
Elbette çok önemlidir. E line, S line gibi hatlar çekilerek burun dudak çene hattı ideal görünüme ulaştırılabilir. Bu durumda profil, yüzün dengesi çok daha hoş bir görünüm alır. Örneğin çok büyük bir burun, uygun dudak ve çene oranları ile çok daha küçük ve zarif görünebilir. Ya da burun ve çene çok ileride ise dudak dolgusu ile dengelenerek profil düzeltilebilir.
Dudak dolgusundan sonra morarma olabilir. Ancak aşırı morarma, beyazlaşma, ağrı, eflatunumsu morarmalar, sivilce ve iltihap gibi yan etkiler varsa mutlaka hemen doktorunuza vakit kaybetmeden durumu bildirmeli ve gerekiyorsa kontrole gidilmelidir. Aksi halde geri döndürülemeyen doku problemleri ortaya çıkabilir.
Dudak dolgusundan sonra ertesi gün de sürebilen şişlik olabilir normaldir. Ancak aşırı bir şişlik söz konusu ise vakit kaybetmeden doktorunuzun haberdar edilmesi gerekir.
Dudak dolgusundan sonra ödeme bağlı topaklanma olabilir. Bu durumda doktorunuza gidip durumu göstermeniz gerekir. Doktorunuz size özel bir teknikle masaj yaptıktan sonra bu topaklanma genellikle dağılır. 15 günden sonra dağılmayan bir topaklanma varsa kalıcı olmaması için doktorunuza danışmanız gerekir.
Genellikle 1 cc dudak dolgusu yeterlidir. Daha fazla isteniyorsa en erken 1 ay sonra bir miktar daha eklenebilir.
Genellikle uygulamadan sonra şişlik bir günde inmeye başlar. İkinci gün sabah şişliği bazı vakalarda olabilir. Ancak gün içinde iner. Çok nadir durumlarda şişlik 1 hafta sürebilir. Ancak bu durumda doktorunuzu haberdar etmeniz önerilir.
Dudak dolgusunun tam oturması 1 ayı alır.
Ucuz bir uygulamada ya malzemede ya da yapılan teknikte bir sorun olabilir. İstendiği gibi olmayan bir dolgunun düzeltilmesi daha da pahalıya mal olabilir.
İlk yapılan dolgu doğru bir teknik ile yapılmamış ise, dudak dolgusu anatomisi, yani dudağın yapısı hasarlanmışsa ya da bozulmuşsa, bunun düzeltilmesi zor olabilir. Ancak iyi yapılan ilk dolgunu üzerinin tamamlanması ya da yapılacak ikinci dolgunun çok daha güzel olması mümkündür.
Genellikle ilk yapılan seansta 1 cc yi aşmamak idealidir. Ancak istisna durumlarda bir miktar aşılabilir. Ancak ilk seansta 2 cc dolgu yapılması dokuyu zorlayacağı için önerilmez.
Nadiren yağ dolgusu uygulanabilmektedir. Ancak dudak dolgusu çok ince bir çalışma gerektiğinden hyalüronik asit dolgular yani eriyebilen dolgular tercih edilir.
Dudağa kalıcı dolgu yapılması tercih edilmez. Yaşlanma ile birlikte kalıcı dolgular da dokuyla beraber sarkabilir, yer değiştirebilir. Bu da hoş olmayan görünümlere sebep olabilir.
Dudak dolgusu uygulamasından sonra istenmeyen bir görünüm, asimetri, aşırı büyüme, şişlik, hafif morarmalar olabilir. Bunlar geçicidir veya düzeltilebilir. Ancak dudakta beyazlama, çok şiddetli ağrı, şiddetli morluklar, şiddetli şişlikler, yara, sivilce, iltihap düzeltilmesi zor, ciddi bir probleme işaret edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuza durumu bildirmeniz gerekir. Ne kadar erken müdahale edilirse problem o kadar hızlı ve hasarsız bir şekilde çözümlenir.
Eğer uygulama sırasında veya aşırı şişliğe bağlı sonrasında bir dolaşım bozukluğu olmuşsa ve erken fark edilemezse doku kaybı olabilir. Bu durumda doku kaybının derecesine bağlı olarak tedavi çok zor olur, ve görünümde bozukluklar meydana gelebilir. Ancak bu duruma çok nadir rastlanır.
Böyle bir durumda hemen tecrübeli doktorunuza ulaşılmalı vakit kaybetmeden önleyici, doku koruyucu tedavilere başlanmalıdır. Bu tip durumlar bu uygulamada çok nadirdir.
Tabi ki dudak dolgusunda kullanılacak dolgu çok önemlidir. Örneğin yanağa veya çeneye yapılan sert bir dolgu tercih edilmez. Daha yumuşak ama dudak kaslarının hareketlerine darbelerine dayanıklı, şekli kolay bozulmayan bir dolgu tercih edilmelidir. Hyalüronik asit içerikli dolgular kullanılır. Bunun dışında bir dolgu kullanılması önerilmez.
Dudak dolgusunda kullanılan marka da önemlidir. Büyük firmalar uzun araştırmalar sonucunda dudağın yapısına en uygun özellikte dolguyu hazırladıkları için daha güvenilirdir.
Dudakta kullanılan dolgu, dudağın yapısına uygun, çok sert olmayan, orta yumuşaklıkta, dudak kaslarının hareketi ile şekli bozulmayan reolojik özelliklere sahip olmalıdır. Marka olarak da güvenilir dünya firmalarından seçilmelidir. Çünkü bu güvenilir firmaların uzun yıllar yaptıkları çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak tüm problemler minimiz edilmiştir.
Dudak dolgusu fiyatları kullanılan dolgunun markasına, miktarına, özelliklerine, doktorun tekniğine ve tecrübesine göre farklılık gösterebilir.